כיצד לבחור מיקרובקר לפרויקט אלקטרוני?
כשסטודנטים או חובבי-אלקטרוניקה רוצים לבנות פרויקט אלקטרוני שכולל מיקרובקר, הם לעיתים מתלבטים, כיצד לבחור את המיקרובקר המתאים? המאמר להלן ידריך אתכם ויספק קווים מנחים, בבחירת המיקרובקר הנכון.
סוף מעשה במחשבה תחילה
ראשית, עליכם לתכנן את הפרויקט. התכנון הבסיסי צריך לכלול את הדרישות מהפרויקט וסכמה חשמלית שנותנת מענה לכל הדרישות. בשלב התכנון, עד שתבחרו מיקרובקר, אתם יכולים פשוט לצייר אותו כמלבן. כך תהיה לכם אפשרות להעריך את כל החיבורים הדרושים אליו ואת הפונקציונליות הנדרשת ממנו.
הגיון קר עוזר בבחירת המיקרובקר
לאחר שתכננתם את הפרויקט וכבר יש לכם “תמונה כללית”, הגיע הזמן לבחור מיקרובקר. ישנם מספר פרמטרים עיקריים שיעזרו לכם בבחירת הרכיב המתאים, וכדאי להתייחס לכל אחד לחוד, תוך מתן החשיבות המתאימה לו, בהתאם לצרכים שלכם.
• הכרות עם משפחת המיקרובקר - כדאי לבחור מיקרובקר ממשפחה שאתם מכירים, ושיצא לכם לעבוד איתה. קחו בחשבון שאם תבחרו מיקרובקר שחדש לכם לגמרי, תצטרכו להשקיע את הזמן ההתחלתי, בהכרת הבקר ואופן השימוש בו.
• מהירות - אתם מכירים את דרישות הפרויקט שלכם ואת הביצועים הנדרשים מהמיקרובקר. אם זהו פרויקט שדורש מיקרובקר מהיר מאד, זה מצמצם את הבחירה שלכם. אם אין צורך בבקר מהיר, תהיה לכם גמישות גדולה בבחירה.
• כמות פיני I/O - זהו פרמטר חשוב והוא תלוי לגמרי בתכנון שעשיתם. ישנם סוגים רבים של מיקרובקרים, בגדלים שונים ועם כמות פינים שונה. לפי התכנון שעשיתם, אתם אמורים לדעת לכמה קווי קלט/פלט (I/O) תזדקקו במימוש. ביחרו מיקרובקר שיש לו די קווי I/O. לרוב כדאי לקחת בקר עם קצת יותר קווי I/O מהדרוש, למקרה של הרחבות עתידיות של הפרויקט.
• רכיבים היקפיים פנימיים - מיקרובקרים שונים, מכילים רכיבים פנימיים שונים. התכנון המקדים שביצעתם, אמור לתת לכם מידע לגבי כמות הטיימרים להם תזדקקו, האם תשתמשו ב-EEPROM, ב-UART, האם תזדקקו למשווה-מתח? לפי התכנון, ביחרו במיקרובקר שמכיל את כל הרכיבים הפנימיים שידרשו לכם.
• כמות הזיכרון - אם אתם עומדים לפתח פרויקט מורכב יחסית, קרוב לודאי שתזדקקו לזיכרון גדול יותר, כדי שתוכלו לאחסן את הקוד של הפרויקט. אם כבר יש לכם ניסיון בפיתוח עם מיקרובקרים, תוכלו להעריך את כמות הזיכרון הנדרשת. אם אין לכן ניסיון, מומלץ להתייעץ עם מי שיש לו. זכרו תמיד שתוכניות (קוד) שאמורות לרוץ על מיקרובקר, הן לא תוכנות מחשב (PC), והן אמורות להיות קטנות ויעילות. לפיכך, כדאי לקחת מקדם-בטחון ולבחור זיכרון קצת יותר גדול מהדרוש לכם, אבל ממש אין טעם לבחור במיקרובקר עם הזיכרון הגדול ביותר שניתן להשיג.
• בהתחשב בתכנון שעשיתם, אתם אמורים להיות מסוגלים להעריך כמה זיכרון RAM ידרש בפרויקט. וודאו שלמיקרובקר שבחרתם יש די זיכרון כזה.
• מחיר - אחד הפרמטרים החשובים ביותר בבחירת מיקרובקר הוא מחירו. הרי אם לא היתה מגבלת המחיר, כולם היו בוחרים במיקרובקר המהיר והחזק ביותר, עם הזיכרון הגדול ביותר והרכיבים הפנימיים הרבים ביותר, אך מכיוון שהמחיר משתנה בהתאם ליכולות המיקרובקר, מומלץ לבחור בבקר הזול ביותר האפשרי, שעדיין עומד בכל דרישות הפרויקט ללא מגבלות.
בהצלחה עם הפרויקט
בחירת המיקרובקר הנכון עבור פרויקט מסוים, היא שילוב של תכנון והתאמת פרמטרים. אין טעם לבחור במיקרובקר חזק מדי ויקר יחסית, אם תוכלו לקבל תמורה זהה גם ממיקרובקר זול יותר, שמותאם בדיוק לפרויקט שלכם.
גיל וולף הוא פרילאנסר להנדסת תוכנה עבור מערכות RT/Emb וכן מנחה אישי להנדסאים.
אתר: http://www.digigil.com , אימייל לפרטים ומידע: info@digigil.com